Zaznacz stronę

Konsultexperten: all snackar ifall matchning – men hur funkar det i sjalva verket?

Content is still king

Tack vare digitaliseringen lanseras nya instrument forut affarsverksamhet med intention att hitta ratt matchning forut arbetsplats eller tidsbegransade uppgift. Samtidigt finns det otaliga portaler och sajter pro giggare, konsulter och jobbsokande att marknadsfora sig sjalva i. Hur bra funkar det i praktiken?

Linkedin ar en aning som jobbmatchningens Tinder. Allting ar pundare fran kvaliteten kungen datan som fors in i soket ocksa i natverkets presentationer och cv. Hur da undrar du kanske? Gallande samma metod som en rekryterare eller naringsverksamhet som soker konsulter eller nya arbetskamrat ofta jobbar utifran en bristande eller skev uppdragsbeskrivning sa kan ”kontaktannonserna” rymma fel och missledande information baserat kungen oriktig sjalvbild, geotaggar eller att den som soker en ny utmaning helt spartanskt ej vet vilka sokord som kravs for att bli hittad forut en specifik roll.

Skribent till “Konsultboken”, “succeartad radsaljare” och nya boken ”Gig-ekonomi forut foretag”

Jag inneha testat Tinder och har stallt in appen pa en 3 km radie aven skrivit en tydlig spec om att jag vill traffa nagon som bor intill mig i Stockhlm (tyckte jag i all fall). Dom uppsyn besvikelse nar sjalv matchar med killar som i sjalva verket bor i Uppsala, men jobbar i Stockholms innerstad. Samma sak galler pro en van marknadschef som inte vet om att rekryterare ofta soker gallande ”Digital Manager” och chefens gamla titlar sasom Vice President of Marketing and Communications, men inte forstar varfor matchningen uteblir trots att den sokande haft en stor av digitala kommunikatorer… Ni forstar vart jag ar pa led inneha gott? Utan en genomtankt presentation som dyker upp i Google-soket ar det arme proffset helt lost i sitt jobbsok.

Konkurrensen om uppdrag och kneg hardnar samtidigt som kampen om talangerna okar. Sjalv inneha just varit kungen en forelasningsturne i Sverige och pratat om trender i konsultbranschen och om gig-ekonomins mojligheter bade pro bestallare och giggare. Konsulter och giggare okar i antal och fler attraheras fran konsultrollens flexibilitet. Den arme gruppen inneha hejdlost bra koll pa sin paketering eller far coaching pa att bli battre gallande det av naringsverksamhet som vill makla uppdrag i gig-ekonomins anda. Det kan vara allting fran jattar som A Society och Ework till mindre kanda naringsverksamhet med starka relationer med bestallare, som ser mojligheterna till matchning.

Under de senaste veckorna har jag traffat fler dynamisk bolag med fokus kungen alltsammans riket som marknad. En storre spelare som fangat digitaliseringen till sin och kundernas plus ar rekryteringsforetaget First Reserve. De har atskilligt forkortat sin sokprocess efter konsulter och kandidater till kundernas kneg eller order. Vi snackar om en search som skulle klara av plocka 40 timmar och nu skots av deras egenutvecklade rekryteringsrobot ”Frasse” gallande 20 min. Helt magiskt forutsatt att datan ar sann, men dar moter rekryteringsproffsen upp och sakerstaller leveransen. I framtiden kanske ”Frasse” dessutom skoter intervjun, vi far gott se.

Samtidigt i likadan rymden blir det personliga saljet allting viktigare och numera finns det bolag att anstalla for att hitta losning just amourfeel-konto detta, som manga tycker ar obekvamt eller tufft. Sjalv inneha skrivit om detta fordom dartill presenterat en efterforskning dar majoriteten fran all konsulter tycker att nysaljet ar det svaraste att administrera i konsultrollen.

Ni konsulter som ar ute gallande langa uppdrag och missar ofta att gno med det langsiktiga relationssaljet under leveransen kan luta er retur. Idag finns det uppstickare som Maderik, som ar specialiserade pa seniora profiler inom projektledning, forandringsledning, verksamhets- och affarsutveckling och inneha som erbjudande att mildra giggare att finn nasta order mot nagra kilo i forskott ocksa en veckas fakturering nar du tilltratt uppdraget. Det ar en helt tydligt en battre deal an att spendera + 10 procent rullande till en maklare. Samtidigt ar just saljet det som konsulterna tycker ar svarast aven behover mest handtag med, foljaktligen ar dem beredda att avsta en del av sitt honorar pro att lite fortsatt belaggning. Det kommer ej andras. Matchningen ar samt en viktig pusselbit i detta och den sker med hjalp fran proffs som inneha dem justera kontakterna, avtalen och digitala losningarna.

Hur ska du skruva gallande din Linkedinprofil for att bli mer sokbar som giggare eller radsaljare? Kan ni bestallare forfatta battre uppdragsspecifikationer till annalkande uppgift for att mildra den basta matchningen? Det ar i detaljerna (i datan) som matchningen avgors digitalt.

All vet att it-arkitekter och Javakonsulter ar strongt efterfragade. Det ar noll nytt, men det finns tva omraden som jag ser som givna tillvaxtomraden pro talangfulla konsulter:

1. Inkopsorganisationer i bade publik sektor och naringsliv behover bade resurser och nytt strategiskt tank forut att infanga de basta talangerna (gig-ekonomins mojligheter)

2. Supergeneralisten ar den nya vinnaren. Nar kunden hittar sann matchning med sin expert sa kan konsulten fa lita att overlamna allt fran strategisk radgivning till att driva affarskritiska projekt at kunden. Det ar uppdrag som i allra hogsta stadium kan vara stimulerande och bygga en langsiktig relation mellan bestallare och radsaljare. Win-win pro alla parter.

  • Giggarna: skriv battre presentationer och cv som matchar ditt onskade uppgift.
  • Konsultbolagen: Skriv battre konsultprofiler och sakerstall kundernas specar.
  • Bestallarna: Skriv battre uppdragsspecifikation och jobbannonser.
  • Affarsmojligheter: konsulter som kan forvarv med gig-tank & supergeneralister till smarta uppdragsgivare

Bakgrund: Konsultexpert. Har lang kunskap fran verk med kommunikation och projekt inom fastighet-, telekom- och it-branschen. Lang erfarenhet som konsult, forelasare, moderator och vagledare till saval privat som publik verksamhet.